In ultimul timp mi s-a adresat destul de des aceasta intrebare.
Imi amintesc cum acum un an sau un an si jumatate ma urcam pe cantar si acesta nu voia sa coboare sub 52 kg in niciun fel. Fluctuam intre 52kg si 54kg. Mi-am fixat eu in minte ca trebuie sa ajung la 50 kg, nici nu stiu neaparat daca trebuia sa ajung la greutatea respectiva pentru a arata bine sau pur si simplu a fost un fix de-al meu. Au fost zile in care nu mancam aproape nimic. Nu intelegeam de ce nu pot sa ajung la 50 gk. Si n-am ajuns. Ma cantarem si de 2-3 ori pe zi sa verific, dar nici un rezultat.
Adevarul este ca in acea perioada foloseam pastile anticonceptionale. Desi m-a avertizat medicul ca imi va creste apetitul, in special pentru zaharuri, voi retine apa in corp mai mult decat pana acum si voi experimenta tot felul de stari, asa numitele ‘mood swings’. Nu voiam sa cred asta. Ma gandeam asa: ‘Mai, daca nu mananc ca o sparta, n-am cum sa ma ingras. E logic!’
Pofta de mancare am resimtit-o mult mai intens, dar m-am abtinut. Si cu toate ascestea continuam sa iau in greutate. Ce se intampla defapt: retineam apa! Incepusem sa mananc aproape numai salate, mi-am inclus in meniu tot felul de seminte: de chia, de in, de pin, de canepa. Mancam mult spanac, ton, iaurt cu cereale, fructe si legume proaspete; afine, migdale, caju crud. Niciodata nu mai fusesem asa de atenta la propria alimentatie, am renuntat total, dar total la prajeli si fastfood o perioada, la paine aproape total, mi-am injumatatit portiile; in sertarul cu dulciuri, alta data plin pana la refuz, acum batea vantul. Cu toate aceastea continuam sa cresc in greutate.
Incepea deja sa ma frustreze. Niciodata nu fusesem o fata plinuta. Imi amintesc cum mai mereu ma strigau colegii sub tot felul de nume, se faceau glume pe seama mea la cat de slaba eram. Asa a fost metabolismul meu, eu mancam mai multe dulciuri si snacksuri decat oricine. Era foarte ciudat sa ma vad, dintr-o data, cum ma chinui sa dau jos 2 kilograme nenorocite. M-am apucat si de sport, incepusem sa merg regulat la sala. Dar niciun rezultat pe care mi-l doream eu: pierderea in greutate.
M-am decis in vara sa renunt la ele, la anticonceptionale. Oricum renuntasem si la ideea de a slabi. Pana in toamna am observat, fara a ma mai cantari zilnic, ca ajunsesem la 50 kg. Asta fara vreun motiv. In mod paradoxal, eu ma apucasem de mancat fastfood si dulciuri. Efectiv nu ma abtineam de la nimic. Era de-a dreptul ironic.
Pana in iarna am ajuns la 48 kg. Am stat sa analizez putin situatia si mi-am dat seama ca singurul obicei la care n-am renuntat e apa cu lamaie. Banala apa cu lamaie.
In fiecare zi, de un an si jumatate obisnuiesc impreuna cu Sorin sa bem apa cu lamaie. Mai mult m-am apucat de acest obicei pentru a-l sustine pe Sorin, el suferise de o gastrita urata, chiar inceput de ulcer. M-am documentat putin pe aceasta tema. Oricum e foarte simplu.
In fiecare dimineata, inainte de orice altceva storc zeama unei lamai intregi intr-un pahar, adaug apa calduta (si e foarte important sa fie calduta) si miere. Beau paharul, iar dupa 15-20 minute imi iau micul dejun. Mai obisnuiesc sa iau si o lingurita de catina cu miere, dupa ce beau lamaia.
Nu pot sa ma gandesc decat acesta e singurul motiv pentru care am pierdut in greutate, pentru ca altceva nu am facut nimic diferit in acest sens. Este adevarat ca iti scade pofta de mancare. Da. Imi permit sa mananc din tot ce poftesc, dar cantitatile sunt injumatatite. Si nu pentru ca ma abtin, pur si simplu nu simt nevoia de mai mult. Ma satur mult mai repde.
Si intr-adevar, daca aruncam o mica privire peste beneficiile apei cu lamaie, observam cum aceasta este mentionata in aproape orice dieta.
1. Imbunatateste sistemul imunitar
Vitamina C activeaza sistemul imunitar, iar lamaia are din plin vitamina C. Primul care scade atunci cand esti stresat este nivelul de vitamina C din organism, ceea ce inseamana ca devii vulnerabil.
2. Te ajuta sa lupti impotriva infectiilor virale
Apa calduta cu lamaie este cea mai eficienta cale de a diminua infectiile virale si durerile de gat. In plus, cum spuneam mai sus, se intareste si sistemul imunitar.
3. Sursa excelenta de potasiu
Pe langa vitamina C, lamaile sunt o sursa bogata de potasiu. Acesta ajuta la mentinerea sanatatii inimii, precum si a creierului si a sistemului nervos.
4. Ajuta digestia
Sucul de lamaie indeparteaza toxinele din tractul digestiv, reduce arsurile gastrice, gazele si balonarea. Astfel, apa cu lamaie este un ajutor de nadejde al digestiei.
5. Curata organismul
Pentru ca indeparteaza toxinele si incurajeaza digestia, lamaile contribuie astfel si la detoxifierea organismului. In plus, stimuleaza ficatul sa elibere enzime care elimina toxinele din corp.
6. Piele stralucitoare
Antioxidantii din lamaie nu numai ca te scapa de toxine, insa odata eliminate, pielea ta va deveni mai tanara si mai stralucitoare. Sucul de lamaie este bun si pentru cicatrici sau pete de imbatranire pentru a le reduce dimensiunile.
7. Improspateaza respiratia
Sucul de lamaie improspateaza respiratia si, in plus, calmeaza durerile de dinti si simptomele gingivitei. Atentie, totusi, acidul citric poate eroda smaltul dintilor. Nu te spala pe dinti imediat ce ai baut suc de lamaie. Sau spala-te pe dinti inainte de a bea sucul.
8. Te ajuta sa slabesti
Lamaile contin fibre care dau senzatia de satietate si “taie”poftele, astfel incat sa-ti fie mai usor sa mananci sanatos si sa slabesti.
9. Reduce inflamatiile
Apa cu lamaie contribuie din plin la reducerea aciditatii din organism si, astfel, diminueaza procesul de inflamare. Sucul de lamaie indeparteaza acidul uric de la nivelul incheieturilor, principal cauza a inflamatiilor din organism.
10. Creste nivelul de energie
Sucul de lamaie confera organismului energie si contribuie la reducerea simptomelor de anxietate si depresie. Chiar si mirosul de lamaie contribuie la linistirea sistemului nervos.
11. Limiteaza consumul de cafea
Daca inlocuiesti ceasca de cafea matinala cu o cana de ceai de lamaie te vei simti mai “fresh”, beneficiind de toate cele de mai sus.
E atat de simplu si banal!
Sfatul meu este, totusi, sa aveti grija si la alimentatie si sport. Probabil am eu noroc de un metabolism bun care arde rapid grasimile, insa nu cred ca o sa ma tina la nesfarsit in ritmul acesta. Si oricum nu se aplica la toata lumea. Important e sa stii ca totul incepe cu alimentatia. Stii vorba aia : ‘Un abdomen plat se obtine 80% in bucatarie, si 20% in sala de sport.’
Good luck, girls & don`t forget about your lemonade water! ^^